Athos 19 mei 2016

Athos 19 mei 2016

13 februari 2025 0 Door Harmen Strikwerda

Een deel van het pad naar Zográphou is vandaag het plan, tot ongeveer halverwege. Het wordt geen zware dag.

Dagboeknotitie
Na de klok voor de Orthros, 4.00 uur, kan ik niet echt meer slapen. Ik dommel wat door tot 6.00 uur, en ben dan ruimschoots op tijd voor de liturgie. De dienst duurt tot ca. 8.00 uur en nadat de monniken en orthodoxe pelgrims hebben gegeten schuiven wij aan in de bijna lege trapeza: bonen-aardappelstoof, sla met tomaat en komkommer, feta, wijn en brood. Een prima maaltijd om de dag mee te beginnen. De monnik-kok komt om te vragen of het genoeg was. “Ja, meer dan ….”. Omdat de keuken er nieuw uitziet vraag ik hem of ik de keuken mag zien. Vier jaar oud, maar wel op zijn Grieks: als er een tegeltje kapot gaat of los laat, dan wordt het niet gerepareerd. Maar alles is er wel, koelingen, ovens (werken op het grote aggregaat buiten de muren), en een groot gasfornuis. Naast dat fornuis staat een immense houtkachel, mooi gezicht. De leeftijd van de kok lijkt me niet meer zo dat hij de hele zware pannen kan tillen waarin gekookt wordt voor tussen de 35 en 75 personen, maar hij lijkt genoeg hulp te hebben. Er is ook een koude keuken waar sla en groente wordt gewassen en gesneden.

Hij heeft een speciale vraag: Of we, áls we tijd hebben, een stukje pad naar Ag. Antonios, een verlaten kellion (cel), kunnen vrijmaken. Het stukje van de waterbron naar de kellion. Hij plukt er altijd oregano en vorig jaar is hij er verdwaald en wist pas na drie uur het pad terug te vinden. We zeggen het toe, maar het kan alleen op de laatste dag, zaterdag, als het droog blijft (er wordt dan regen verwacht). Ik denk dat het het stukje is waar wij Roland en monnik Augostinos zijn kwijtgeraakt toen ze naar de waterval ‘renden’.

Vandaag willen we het pad richting Zográphou ‘doen’. Er is afgesproken tot hoever en dat een ander team het pad vanuit Zográphou onder handen neemt. We weten niet op welke dag dat gebeurt, we hoeven elkaar dus niet tegemoet te werken.

Na het ontbijt vertrekken we. Het pad ziet er goed uit en als we rond 12.00 uur het doel bereiken kunnen we lunchen. We zijn dan zo’n drie uur bezig geweest. Rond 12.30 gaan we terug en met nog wat narooiwerk zijn we in drie kwartier terug.